Blacha do ciasta – tajemnica udanych wypieków

Od czego zależy tajemnica udanych wypieków i jaka blacha do ciasta będzie najlepsza? To pytania, które zadaje sobie wiele kucharzy amatorów, rozpoczynających dopiero swoją przygodę z domowymi wyrobami cukierniczymi. Choć stoi przed nimi niełatwe zadanie, to i tak trzeba przyznać, że mają dużo prościej, niż ci którzy zaczynali wiele lat temu. Dziś półki sklepowe pełne są różnego rodzaju akcesoriów kuchennych, w tym rozmaitego rodzaju blach do pieczenia, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni.

Formy z blachy, silikonu, ceramiczne, a może szklane? Ich szeroki asortyment może przyprawić o zawrót głowy. Wybór wydaje się być tym trudniejszy, im mniejsze doświadczenie posiada kucharz. Tymczasem, od podjęcia trafnej decyzji może zależeć sukces kulinarny, a zatem wygląd i smak wypiekanego ciasta. Warto zatem zapoznać się z cechami dostępnych na rynku produktów i wiedzieć, czym charakteryzuje się każdy z nich.

Metalowa blacha do ciasta

Jest to najbardziej popularna i najtańsza, dostępna na rynku blacha do ciasta. Niejednokrotnie można ją kupić zaledwie za cenę  kilku złotych. Produkowana jest ze stosunkowo cienkiej, srebrnej blachy. Oprócz niewątpliwej zalety, jaką jest niewygórowana cena, posiada niestety też szereg wad. Najważniejsze z nich to te, że ciasto lubi do niej przywierać, a blacha z czasem może rdzewieć. Jej szybkiego zużycie i rdzewienie opóźnimy myjąc blachę ręcznie, a następnie osuszając.

Metalowa blacha do ciasta, pomimo swych słabych stron ma licznych zwolenników. W sklepach dostępna jest w rozmaitych kształtach, wielkościach i fakturach.

Metalowa forma nierdzewna

Nierdzewna blacha do pieczenia jest niemal tak popularna, jak ta opisana powyżej. Jest nieco od niej droższa, ale znacznie praktyczniejsza i bardziej wytrzymała. Charakteryzuje się między innymi tym, że nie rdzewieje i jest znacznie cięższa. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, jednak podobnie, jak w przypadku tej poprzedniej, wypieki mogą do niej przywierać. Po pewnym czasie może tracić walory estetyczne, na skutek przebarwień powstałych pod wpływem jedzenia. W sklepach spotkacie ją w różnych kształtach i rozmiarach.

Forma silikonowa

To stosunkowo nowy produkt w kuchni. Wiele osób rozpływa się nad jego zaletami, inni nie ustają w krytyce. Ich ogromną zaletą jest to, że ciasto nie przywiera do formy i niezwykle łatwo jest je z niej wyjąć. Przeciwnicy silikonowej formy do ciasta podnoszą, że pod wpływem wysokiej temperatury znacznie rozgrzewa się i często poddaje wlanemu do środka ciastu, które zamiast rosnąć do góry, napiera na boczne ścianki zniekształcając formę. Miłośnicy sztuki kulinarnej mogą liczyć na szeroki wybór form o rozmaitych kształtach, kolorach i rozmiarach.

Blacha do ciasta metalowa z powłoką ceramiczną

To taka ulepszona wersja blach metalowych. Posiada grubą powłokę ceramiczną, która nadaje jej pożądanych przy pieczeniu właściwości. Powłoka ceramiczna sprawia, że ciasto do niej nie przywiera i może być pieczone bez natłuszczania. Formy są stosunkowo odporne i, co ważne, obojętne chemicznie. Niestety po zarysowaniu mogą szybko rdzewieć. Ich cena może się wahać od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.

Forma szklana

Wykonane z żaroodpornego szkła, charakteryzują się tym, że są idealnie gładkie, solidne i ciężkie. Odporne na zniszczenia, nie rdzewieją i nie przypalają się. Nie wchodzą też w reakcje z jedzeniem. Można w nich piec używając niewielkiej ilości tłuszczu. Nadają się do użytkowania w piekarnikach, zmywarkach i kuchenkach mikrofalowych.

Choć to zaledwie garstka wiedzy, jaką należy posiadać o formach do pieczenia, mam nadzieję, że na coś się ona przyda i nieco rozjaśni w głowach tym, którzy dopiero rozpoczynają robienie wypieków. Na koniec jeszcze jedna ważna informacja. Blacha do ciasta powinna być dostosowana wielkością i kształtem do rodzaju wypieku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge