Deska obrotowa do przekąsek i nie tylko

Deska nie musi służyć jedynie do krojenia. Estetycznie wykonana, w ciekawym kształcie, jest w stanie znaleźć swoje miejsce na stole, zamiast ozdobnego talerza. Deska obrotowa to świetny pomysł, by podać przekąski. Zaprezentować sery różnych gatunków i podać je z wybornym trunkiem. Zachwycić gości pokazując, że umiemy w odpowiedni sposób zachęcić do kosztowania, jak i zapewniając ciekawe wydanie stołu z jedzeniem dla domowników i nie tylko.

Deska obrotowa bambusowa

Szklane, drewniane czy może plastikowe? Zwykle stajemy przed takim dylematem, gdy wybieramy deski do krojenia. Każda ma swoje wady i zalety. Wahania cenowe są różne. Rozwodzimy się kolejno nad kształtami, kolorystyką czy funkcjami, jakie mają spełniać nasze deski. Na co dzień wybieramy raczej standardowe kształty i rozmiary, ale warto zastanowić się nad propozycją, jaką stanowi deska obrotowa. Bardzo wygodna w użytkowaniu. Świetna na co dzień, ale i podczas rozmaitych imprez.

Najlepszym wyborem jest ta wykonana z drewna bambusowego. Nie tylko świetnie się prezentuje. Atuty to przede wszystkim wysoka jakość wykonania i właściwości drewna bambusowego. Odpowiednio użytkowane i okresowo konserwowane, posłuży nam przez długie lata. Okrągły kształt pozwala na łatwe przechowywanie.

Jest bezpieczna dla zdrowia i dla produktów spożywczych, które zostaną na niej podane. Odporna na odkształcenia oraz wilgoć. Nie zmienia swoich właściwości i kształtu mimo długich lat użytkowania. Szybko schnie, a przy tym wciąż pozostaje produktem uniwersalnym.

Do degustacji i serwowania

Na obrotowej desce najczęściej podaje się pizze bądź przekąski. Także produkty, które będą degustowane przez naszych gości. Mechanizm obrotowy sprawia, że siedząc przy jednym stole, wszyscy domownicy lub goście, bez problemu sięgną po kolejny kawałek pizzy, sera czy sushi.

Całość można fajnie ułożyć. Fantazyjnie pokroić i zaprezentować. Deskę umiejscowić na stole zastawionym rozmaitymi potrawami. W centralnym punkcie, by przyciągała uwagę i zachęcała do spróbowania specjałów, jakie się na niej znajdują.

Co i jak serwować na desce obrotowej?

W tym wydaniu świetnie sprawdzają się sery. Najlepiej łączyć ze sobą sery miękkie i twarde. Układając je od najłagodniejszych do najostrzejszych. Warto pamiętać o tym, by sery na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki, ponieważ najlepiej smakują uzyskując temperaturę pokojową. Deskę można przystroić dodatkowo owocami, w tym winogronami czy kawałkami pieczywa, by całość zyskała na elegancji i wyjątkowo smakowitym wydaniu.

Poza serami, można podawać w ten sposób wcześniej wspomniane kawałki pizzy oraz sushi. Zapewniając wszystkim smakoszom bardzo wygodny dostęp do jedzenia. Wystarczy pchnąć deskę i wprawić ją w ruch, a wybrany kąsek szybko znajduje się tuż w zasięgu naszych rąk.

Zwracajmy uwagę na jakość wykonania, ale i nie bójmy się stawiać na wykonania ze szkła czy innych materiałów. Deska obrotowa tak wykonana prezentuje się równie dobrze, co drewno bambusowe. Warto, by znalazła swoje miejsce w naszej kuchni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge