Dlaczego warto mieć chlebak?

Choć w wielu domach chlebak jest jednym z tych kuchennych gadżetów, które odeszły już do lamusa, używanie ich przez nasze babcie i mamy nie było nieuzasadnione. Dobry zwyczaj wykorzystywania w kuchni pojemnika na pieczywo sprzyja zachowaniu jego świeżości oraz ogranicza ryzyko powstawania pleśni. I choć wielu osobom wydaje się, że o przechowywaniu pieczywa wiedzą wiele, zachęcam do przeczytania artykułu, by sprawdzić, czy tak jest w rzeczywistości.

W nie tak odległej przeszłości, bo jeszcze za czasów mojego dzieciństwa, niemal w każdej kuchni znaleźć można było chlebak wypełniony pieczywem. Poszczególne egzemplarze różniły się między sobą materiałem, z jakiego zostały wykonane, kolorem oraz sposobem otwierania. Wszystkie jednak służyły temu samemu. Przedłużeniu świeżości pieczywa.

Dziś, zamiast w nich, wiele osób przechowuje pieczywo po prostu w foliowych workach, w których przyniesione zostało ze sklepu. Czy jest to dobra alternatywa dla chlebaków? Zdecydowanie nie. Poniżej postaram się przybliżyć temat i wyjaśnić, dlatego warto używać chlebaków, a nie foliowych woreczków.

Foliowe worki i konsekwencje ich stosowania

Pieczywo, zwłaszcza jeśli jest jeszcze ciepłe, powinno oddychać. Jeśli włożysz je do foliowego worka, stworzysz idealne warunki do rozwoju pleśni. To prawda, że w wielu piekarniach sprzedawcy sami pakują nam chleb do takich właśnie worków. Tym bardziej warto przepakować go po powrocie do domu.

Chleb, bułki oraz inny rodzaj pieczywa szczelnie zamknięty w foliowym worku zaczyna parować. W efekcie wytwarza się wilgoć. To wprost wymarzone warunki dla rozwoju grzybów. Ich zarodniki w początkowej fazie wzrostu pleśni nie są nawet widoczne. Dlatego często zdarza się, że nieświadomi niczego ludzie zjadają pieczywo, które zaczęło już pleśnieć.

Warto w tym miejscu pamiętać, że zjedzenie samej pleśni nie jest niebezpieczne. Najgroźniejsze są mykotoksyny, będące efektem metabolizmu pleśniaków. Dlatego, jeśli zauważysz początki pleśni, nie baw się w odkrawanie nadpsutych fragmentów. Na tym etapie zarodniki grzyba zapewne będą już w całym pieczywie.

Chlebak i efektywne przechowywanie pieczywa

Jeśli chcecie zapytać, dlaczego efektywne, już odpowiadam. Przechowując pieczywo w chlebaku, w znacznie mniejszym stopniu narażasz je na pleśnienie. Prawda jest taka, że w chlebaku, pieczywo prędzej się Wam zeschnie, niż spleśnieje. Dlaczego się tak dzieje? Otóż warunki do przechowywania pieczywa są w nim zdecydowanie lepsze. Stały dostęp powietrza sprawia, że nie powstaje wilgoć, a pleśń ma ograniczoną możliwość rozwoju. Przechowując pieczywo w chlebaku, nie ryzykujesz zatem tego, że będziesz musiał wyrzucić je z powodu pleśni.

Jeśli natomiast obawiasz się, że pieczywo za szybko wyschnie, spieszę wyjaśnić, że i na to jest rada. Chleb znacznie dłużej będzie świeży i miękki, jeśli włożysz zraz z nim do chlebaka kawałek jabłka. Na tym właśnie polega efektywność przechowywania w chlebaku. Pieczywo nie pleśnieje i nie wysycha za szybko.

Jeśli szukasz najodpowiedniejszego dla siebie chlebaka, pamiętaj, że najlepszy dopływ powietrza zapewniają pojemniki drewniane. Do wyboru będziesz mieć jednak również inne produkty. Bardzo popularne ostatnio są też chlebaki wyposażone w deskę do krojenia. Ponieważ wybór jest bardzo szeroki, możesz uzależnić go od funkcjonalności oraz wyglądu gadżetu. Im większy wybór, tym łatwiej dopasujesz chlebak do wyglądu kuchni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge