Formy do pieczenia. Podstawa każdej kuchni

Pieczenie to czysta przyjemność. Aromaty ciast, domowych chlebów i ciasteczek, które roznoszą się po całym domu, zachęcają do kosztowania przyrządzanych smakołyków. W obecnych czasach mamy do wyboru szereg akcesoriów oraz form o różnych konstrukcjach, dzięki którym przyrządzanie rozmaitych dań pieczonych, nie sprawia najmniejszych trudności. Nadto atutem jest uporządkowana i kolorowa kuchnia.

Oryginalne formy do pieczenia

Dobrym pomysłem jest zakup nie tylko odpowiedniej jakościowo formy czy małych foremek. Warto rozejrzeć się w asortymencie i wybrać produkty, dzięki którym nasze pieczone specjały będą miały ciekawy kształt lub wzorek. Tak przyrządzone będą nie tylko pyszne, ale i z powodzeniem postawimy je bezpośrednio na stole, tuż przed gośćmi. Dla osób chętnie przedstawiających efekty swoich kulinarnych eksperymentów, jak i urządzających oficjalne przyjęcia, to wręcz konieczność.

Muffiny nie muszą być przyrządzane tylko z myślą o maluchach, a ciasta i ciasteczka w rozmaitych kształtach, równie dobrze są w stanie zadowolić wymagających gości. Wystarczy odpowiednio dobrać akcesoria kuchenne, w tym formy do pieczenia. Zarówno do ciasta czy potrawy, która ma być w nich pieczona, jak i charakteru planowanej imprezy.

W pierwszej kolejności wybieramy wedle materiału, z jakiego wykonany został konkretny produkt. Do ciast i ciasteczek świetnie nadają się formy silikonowe oraz blaszane. Te pierwsze są łatwe do utrzymania w czystości, dobrze trzymają temperaturę i wyjęcie z nich ciasta nie sprawia najmniejszych problemów. Tradycyjne rozwiązanie to blaszane formy, do wyboru z wyjmowanymi dnami i zdejmowanymi obręczami. Łatwiej o przypalenie, bowiem pozbawione są powłoki ceramicznej czy teflonowej, która zapobiega przywieraniu, ale pieczenie w nich odbywa się znacznie szybciej. Poza tym przenoszenie płynnych produktów do piekarnika nie grozi rozlaniem się wyrobionej masy.

Pochylamy się nad kształtem wybieranych form. Na specjalne okazje, dla dzieci i dla dorosłych, którzy chcą zrobić wyjątkową niespodziankę bliskiej osobie, doskonale nadają się formy w kształcie serc, zwierzątek, kwiatuszków i wielu innych. Na święta zaś warto wybierać choinki, bałwanki, ludziki i wszystko to, co kojarzy się z atmosferą świąt.

A na koniec zastosowanie. Innego rodzaju formy sprawdzą się przy pieczeniu chlebów i pasztetów. Tu trzeba formy, która ma wysokie brzegi. Do pizzy dobieramy płaskie okrągłe spody, dzięki którym ciasto będzie kruche, cienkie i dobrze przypieczone. Do tradycyjnych zaś babek – okrągłe formy o specjalnym kształcie, z tuleją w środku.

By zadowolić budżet finansowy

Do zapiekanek i mięs pieczonych, a także tart i różnego rodzaju ciast, niekoniecznie słodkich, sprawdzają się również formy szklane i ceramiczne. Będą droższe od tradycyjnych blach, podobnie jak te silikonowe. Różnice w cenach nie są jednak tak drastyczne. Przyjdzie nam szybko się przekonać, że wyższej jakości forma, do tego kolorowa i w ciekawym kształcie, zdecydowanie lepiej spełni nasze oczekiwania. Choć i tradycjonaliści nie będą zawiedzeni możliwościami, jakie oferują obecnie tworzone blaszki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge