Wysłany: Pią 26 Cze, 2009 13:59 Poszukuję dubbingu do Kronik młodego Indiany Jonesa
Być może któryś z użytkowników tego forum odpowie na moją prośbę. Poszukuję polskiego dubbingu do Kronik młodego Indiany Jonesa. Wersja z polskim dubbingiem została opracowana przez TVP i pokazywana w telewizji tylko RAZ(pierwsza emisja). Kolejne już niestety miały lektora. Oryginalne taśmy z dubbingiem zostały wykasowane na rzecz ważniejszych nagrań, np na pogodę dla rolników. Jest to bardzo częsta polityka TVP, chyba nawet teraz z tym nie zerwali. Z informacji do których udało mi się dotrzeć to dubbing do Kronik został ciepło przyjęty przez publiczność, tym bardziej dziwi wykasowanie go przez TVP. Na chwilę obecną posiadam 3 zdubbingowane odcinki a chciałbym dotrzeć do kolejnych. Jakość nagrania nie ma znaczenia, mogę je podreperować(przerobię z VHS do DVD). Być może gdybym zdobył więcej odcinków(albo nawet wszystkie) to byłaby realna szansa na emisję tego w TVP z dubbingiem. Mam tam pewien kontakt i wiem, że obecnie trwają pracę nad odrestaurowaniem słynnego dubbingu do serialu "Ja Klaudiusz"(dubbing cudem uchował się na taśmach redaktorskich). Powoli zaczynają sobie przypominać o tym co zdubbingowali.
Gdyby ktoś posiadał jakiekolwiek odcinki Kronik młodego Indiany Jonesa z polskim dubbingiem z TVP na kasetach VHS to prosiłbym o kontakt:
dezerter_poczta@op.pl
_________________ Jedyne forum w Polsce poświęcone dubbingowi do seriali i filmów dla dorosłych:
www.dubbing.fora.pl
Rzeczywiście dziwna jest polityka TVP. Czyżby nie mieli kasy na taśmy? A nawet jeśli to dochodzi do niezłego marnotrawstwa. Najpierw zlecają zrobienie dubbingu, płacą za niego. Emitują raz na wizji i kasują. Dziwne że nikt nie wpadł na pomysł żeby wydać Indiego w takiej postaci na VHS. Telewizja mogła by chociażby odzyskać zainwestowane pieniądze w udźwiękowienie.
Telewizja nie nabywa prawa wlanosci nad materialem, ktorego nie wyprodukowala, a nawet zrobila autorski dubbing. Wykupuje sie natomiast licencje na X emisji. Prawa caly czas posiada LucasFilm.
_________________ GŁÓWNY ADMINISTRATOR SERWISUMARKOLF.PL
To wiem, ale mogliby się udać do dystrybutora który miał prawa do wydania Młodego na VHS. Przynajmniej jakaś część kosztów by się zwróciła, a wydawcy też byłoby na rękę bo nie musiałby nagrywać lektora.