INDIANA JONES SITE - FORUM Strona Główna INDIANA JONES SITE - FORUM
Polski Portal Przygodowy - Forum Dyskusyjne

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co masz?

Co masz?
Oryginalne dvd
34%
 34%  [ 36 ]
Ripa z dvd
25%
 25%  [ 26 ]
Nic
24%
 24%  [ 25 ]
Ripa z vhs
4%
 4%  [ 5 ]
Oryginalne vhs
10%
 10%  [ 11 ]
Głosowań: 71
Wszystkich Głosów: 103

Autor Wiadomość
Henry Jones Sr 
Profesor archeologii

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 11:25   

Czym różnią się te wydania? Tylko kolorem okładki?

Mariusz 
Kustosz muzeum

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 12:28   

Na pierwszy rzut oka to tak, ale zawartość może być inna?

[ Dodano: Sob 28 Cze, 2008 12:29 ]
Ten zestaw w szarym też jest ładny :lol:

[ Dodano: Sob 28 Cze, 2008 12:32 ]
W nim reż są DVD, prawda? To czym mogą się różnić?

Jones 
Legendarny poszukiwacz przygód

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 15:52   

Niczym po za kolorem sie nie roznia...

Indi MysZlOWiDZ 
Podróżnik

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 19:04   

Z tego co wiem to czerwone wydanie jest Widescreen, a szare jest jakiśtamscreen :smile: .

Mariusz 
Kustosz muzeum

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 19:12   

Dziękuję za wyjaśnienie :smile: Już rozumiem.
Bez obrazy ale Wy nie na zjeździe?

TheOther Jones 
Profesor archeologii

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 19:41   

Ja też nie na zjeździe, nad czym boleję :sad:

Te wydania DVD różnią się formatem obrazu (panoramiczny i 4:3). Ale w Europie ukazało się (o ile się nie mylę) tylko wydanie panoramiczne, to w ciemniejszym pudełku.

Mirax, ja chyba mam kilka kaset z "Młodym...". Poszukam.

Jones 

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 19:55   

TheOther Jones napisał/a:
Te wydania DVD różnią się formatem obrazu (panoramiczny i 4:3). Ale w Europie ukazało się (o ile się nie mylę) tylko wydanie panoramiczne, to w ciemniejszym pudełku.

Eee? Ja widzialem w Niemczech to jasne i tez bylo widescreen?

Henry Jones Sr 
Profesor archeologii

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 20:25   

Buszując po necie zobaczyłem, że prócz tego naszego znajomego wiśniowego wydania jest jeszcze właśnie to w kolorze piaskowym i zaintrygowało mnie dlaczego są dwie wersje tego wydania, czy aby nie różnią się jakimiś dodatkami.

TheOther Jones 
Profesor archeologii

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008 20:53   

Jones napisał/a:
Eee? Ja widzialem w Niemczech to jasne i tez bylo widescreen?

Może Niemcy wydali to inaczej? Może zamienili kolory? W każdym razie obie wersje są nadal dostępne w amerykańskim amazonie.
Z tego widać, że warto dobrze sprawdzić, co się kupuje, żeby zaoszczędzić sobie kłopotu.

Dodatki są w obu przypadkach takie same (czwarta płytka).

rybkarz1 
Kustosz muzeum

Wysłany: Pon 30 Cze, 2008 22:03   

Mirax napisał/a:
Właśnie też się nad tym kiedyś zastanawiałam, jak wyszły te kasety. Tylko nie udało mi się nigdzie dorwać wszystkich "Młodych", widziałam chyba tylko ze 3-4 kasety i się zastanawiałam, czy aby rzeczywiście wydali wszystkie... Ma ktoś całą tę kolekcję na kasetach?

Odpowiedź jest na stronce :wink: :

http://www.indiana-jones.pl/filmy_young.html

Mirax 
Kierownik ekspedycji

Wysłany: Pon 30 Cze, 2008 22:58   

Albo jest późno i nie mogę przez to znaleźć, albo źle sformułowałam pytanie, bo chodziło mi o polską edycję i odpowiedzi na stronce nie ma ^^;
Jak te kasety były w sklepach, to przygody Młodego jakoś mi wisiały, ale teraz żałuję, że nie kupiłam tych, które widziałam na półkach w supermarketach...

Elza 
Student archeologii

Wysłany: Czw 03 Lip, 2008 15:40   

ja nie mam na dvd ale mam nagraną dwójkę czyli ,,świątynie zagłady" :smile:

Jamjumetley 
Żółtodziób

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 13:15   

Mam oryginalne DVD (dopiero od 3 tygodni = nawrót szału na Indy'ego ;) ) - Zestaw 3xDVD (Przygodowa kolekcja) i oddzielnie "Królestwo...". Do tego dochodzą "Poszukiwacze..." i "Krucjata..." nagrane z telewizji na VHS i "Świątynia..." na VHS kupionym w Wielkiej Brytanii.

Lone Star 
Magister archeologii

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009 16:59   

Co do powrotu szału na Indy'ego to mam tak jak Jamjumetley, tyle że trochę przepłaciłem bo w sklepie nie było Dvd boxu, więc kupiłem oddzielnie 3 pierwsze części, a Królestwo dostałem na Mikołaja ;p

Kamilj_95 
Student archeologii

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009 21:16   

Ja mam zamiar wkrótce kupić po kolei wszystkie części oddzielnie, bo w Przygodowej Kolekcji są cienkie pudełka, a ja takich nie cierpię :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Marcus 
Profesor archeologii

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 00:10   

A pomyśleć, że gdy IJ pojawił się w Polsce pierwszy raz na DVD w pamiętnym boksie to kosztował jakieś 220 zł. Jeśli nie więcej... Zwlekałem chyba z rok, czekając aż cena spadnie, ale widząc zmniejszające się zapasy w MM w końcu wybuliłem 199 zł. Za tydzień była przecena do 150... Oj, zły byłem :D
A teraz za 120 zł można kupić 4 części więc oszczędzić trochę na alkoholu czy smsach do płatnych serwisów i biegiem do sklepu, albo w internet :D

Kamilj_95 
Student archeologii

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 15:00   

Gdzie za 120 można wszystkie części kupić?

Marcus 
Profesor archeologii

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 16:31   

Przesadziłem, przepraszam. :D Fakt, za tyle trylogię można kupić. No to 120 + 45 mniej więcej za 4 filmy. Ale za rok... może i te 120 zł stanie się faktem. Wszystko zależy ile wyprodukowali i jak im będzie schodziło.

kongo 
Poszukiwacz przygód

Wysłany: Nie 15 Lut, 2009 09:59   

rybkarz1 napisał/a:
Mirax napisał/a:
Właśnie też się nad tym kiedyś zastanawiałam, jak wyszły te kasety. Tylko nie udało mi się nigdzie dorwać wszystkich "Młodych", widziałam chyba tylko ze 3-4 kasety i się zastanawiałam, czy aby rzeczywiście wydali wszystkie... Ma ktoś całą tę kolekcję na kasetach?

Odpowiedź jest na stronce :wink: :

http://www.indiana-jones.pl/filmy_young.html

ja mam 1 volume z przygodami mlodego
" My first adventure"- egipt, spotyka Cartera, Lawrencea z Arabii
"Passion for life" - Afryka, spotyka Roosvelta na polowaniu, Paryz - Picasso
"the perils of cupid"- Austro - wegry, spotyka Freuda, zakochuje sie w mlodej ksiezniczce
"Travels with Father" - z ojcem w Grecji, poznaje tajniki filozofii
"Journey of radiance"- Indie, m.in. spotyka Krishne
"Spring Break Adventure" - ucieka do Meksyku, wdaje sie w rewolucje, poznaje Pancho Villa i Remy'go
"Love's sweet song" - Irlandia, rewolucja, powstanie IRA, poznaje Shaw'a

Do kazdej plyty jest dodatek, extra featuretes, oraz na dodatkowej plycie interaktywna gra.

Bardzo ladny Box. Dalem za niego okolo 40funtowjakis rok temu. Filmy sa po angielsku.

Mysle nad tym zeby sprzedac akurat ten Box, a cala kolekcje mozna kupic np. na hmv.com lub hmv.co.uk oraz w calym necie lacznie z e-bayem. teraz te boxy sa tansze, nawet nie wiem ile. Pozdrawiam

Mirax 
Kierownik ekspedycji

Wysłany: Nie 22 Lut, 2009 11:34   

kongo napisał/a:
Bardzo ladny Box. Dalem za niego okolo 40funtowjakis rok temu.
Muszę poszukać jak następnym razem w UK będę :D

kongo 
Poszukiwacz przygód

Wysłany: Sro 25 Lut, 2009 21:13   

spoko MIrax. Ja kupilem w sieci HMV, ale w starym Virginie tez bedzie, teraz Virgin nazywa sie inaczej, jakos Zazzi, Zizzi... nie pamietam, ale typowa komera

Mirax 
Kierownik ekspedycji

Wysłany: Pon 02 Mar, 2009 19:27   

kongo napisał/a:
spoko MIrax. Ja kupilem w sieci HMV, ale w starym Virginie tez bedzie, teraz Virgin nazywa sie inaczej, jakos Zazzi, Zizzi... nie pamietam, ale typowa komera
Zavvi. Niedawno zbankrutowało.

Kamilj_95 
Student archeologii

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009 13:48   

Kupiłem w sobotę Poszukiwaczy zaginionej arki za 37 złotych. Film jest doskonały, będę go oglądał codziennie aż do następnej soboty (kupuję Świątynię) tak mi się spodobał. Niemniej 40 zł to dobra cena (kiedyś za trylogię Ojca Chrzestnego płaciłem 5 dych za sztukę)

Jones 

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009 18:29   

Cytat:
Kupiłem w sobotę Poszukiwaczy zaginionej arki za 37 złotych. Film jest doskonały, będę go oglądał codziennie aż do następnej soboty (kupuję Świątynię) tak mi się spodobał. Niemniej 40 zł to dobra cena (kiedyś za trylogię Ojca Chrzestnego płaciłem 5 dych za sztukę)

Jak bys poszukal, to bys dostal trylogie za mniej niz 100zl.

Ra 
Student archeologii

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 09:23   

Mam oryginalne VHS z trzema pierwszymi częściami oraz niedawno kupione oryginalne DVD z "Poszukiwaczami zaginionej arki", "Ostatnią Krucjatą" oraz "Królestwem Kryształowej Czaszki". Niestety nie udało mi się kupić "paczki" indianowej, a raczej pospieszyłam się kupując pojedyncze filmy bez "Świątyni Zagłady"...

kongo 
Poszukiwacz przygód

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 19:48   

Mirax napisał/a:
kongo napisał/a:
Zavvi. Niedawno zbankrutowało.

No prosze.. a taki szum byl wokol tego jak otwierali... nawet nie zdazylem zapamietac nazwy dokladnie, a juz bankrut :mrgreen: ...koniec off topa:)

[ Komentarz dodany przez: Mirax: Pią 06 Mar, 2009 22:11 ]
Ale zdążyłam kupić 10 serii "Friends" za 50 funtów (co przy kursie z tamtego momentu równało się ok. 200 złotym :]), bo sporo wyprzedawali, jak przeszli pod nadzór komornika :D

ARKoolog 
Żółtodziób

Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 12:42   

Witam serdecznie,
Jestem nowy na forum. Ale mam już swoje lata i zaczynam wdrażać 7-letniego synka w świat Indiany :D
Chciałbym zakupić DVD pierwszych 3 filmów serii. Sam czekam na wersję Blu-ray ale u synka w zerówce Indiana jest już tak popularny (klocki lego, gry lego na pc czy Playstation), że filmy muszą pojawić się w domu już teraz.

Myślę o tym konkretnie wydaniu.
http://www.allegro.pl/ite...x_sklep_24.html
Podejrzewam jednak, że nie ma ono polskiego lektora.
To wydanie
http://www.allegro.pl/ite...afoliowane.html
już ma lektora.
A czym jeszcze te wydania się różnią?
Pozdrawiam.

Jones 

Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 15:30   

To drugie wydanie jest ubogie w dodatki.

kongo 
Poszukiwacz przygód

Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 16:45   

ARKoolog napisał/a:
Witam serdecznie,
Jestem nowy na forum. Ale mam już swoje lata i zaczynam wdrażać 7-letniego synka w świat Indiany :D
Chciałbym zakupić DVD pierwszych 3 filmów serii. Sam czekam na wersję Blu-ray ale u synka w zerówce Indiana jest już tak popularny (klocki lego, gry lego na pc czy Playstation), że filmy muszą pojawić się w domu już teraz.

Myślę o tym konkretnie wydaniu.
http://www.allegro.pl/ite...x_sklep_24.html
Podejrzewam jednak, że nie ma ono polskiego lektora.
To wydanie
http://www.allegro.pl/ite...afoliowane.html
już ma lektora.
A czym jeszcze te wydania się różnią?
Pozdrawiam.

Czesc

Mysle, ze skoro filmy maja byc dla 7 letniego chlopca, to ja bym kupil z polskim lektorem i postawil na dobra zabawe swojego syna. jesli bedzie chcial dowiedziec sie czegos wiecej, poogladac dodatki, watpie zeby chcial w wieku 7 lat przejety przygodami Indiany i szukajac po piwnicy czegos co bedzie sie nadawalo na bat...:), jesli zaszczepi sie u niego bakcyl, sam bedzie szukal czegos wiecej dla siebie w przyszlosci.
Ja sam mam cos na wzor tego pierwszego kompletu , przynajmniej okladki sie zgadzaja, kupilem jako Box, i tu znow Londyn sklep HMV, mysle raczej ze to co ja mam, to jednak reedycja starych wydan z okazji 4 czesci, Uwaga! Brakuje polskich napisow na TOD! sa na ROTLA i LC. TOD i UWAGA! Dodana plyta z ponad godzinnym materialem dodatkowym nie sa w zaden sposob tlumaczone na polski, nie wiem dlaczego w calym Boksie 2 czesci trylogiii maja polskie napisy a jedna nie. Pewnie dlatego ze jak powiedzialem jest to szybka i tania reedycja starych filmow, zlozonych na szybko do 1 boxu. Mysle ze to jest to samo co przedstawiasz Ty pod tym 1szym linkiem, tylko bez tej plyty z dodatkami a zamieszczone sa one razem na plycie z filmem. Dodatki sa swietne z tego wydania! Mnie sie podobaly!
To drugie skoro ma polskiego lektora i jest jak juz wspomnialem dla 7 latka - jest idealne dla dziecka! Poza tym sprzedajacy zapewnia ze sa tez dodatki, ktore zapewne sam bedziesz ogladal bo wywiady beda nudzic dziecko...tak mysle...:)

Pozdrawiam

Marcus 
Profesor archeologii

Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 00:39   

kongo, troszkę zamieszania wprowadza. :D Oczywiście polska edycja pierwszego wydania ma napisy do wszystkich filmów, jak i do dodatków na 4 płycie. I było to wydanie porządne, długo oczekiwane pierwsze pojawienie się Jonesa na DVD, a wtedy nie mówiło się jeszcze o 4 filmie. To ta druga oferta pojawiła się tuż przed czwórką. Dołożono tu lektora, zrezygnowano z osobnej płyty z dodatkami (są one dostępne na bezpośrednio na płytach z filmami choć chyba faktycznie jest ich sumarycznie mniej). I rzeczywiście - dla siedmiolatka lepsza wydaje się wersja z lektorem. No chyba, że chcesz mu za każdym razem czytać... :D
Natomiast co do tej aukcji na Allegro... Wiem, ze cena jest dobra - ok. 40 zł mniej niż w sklepach internetowych, ale te "filmy nowe zafoliowane" wyglądają jakby sprzedawca sam je foliował, albo prosił o foliowanie ochroniarza w supermarkecie :wink: . Jakoś nie mam zaufania do takich "okazji".
Witam na forum, w każdym razie!

BUNCH 

Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 03:56   

No ja mogę tylko doradzić te z lektorem skoro pociecha ma 7 lat.
Jest tez alternatywa. Zakup filmy na BLue-Rayu a wersje z lektorem Divx ściągnij z internetu. Da się pogodzić.

kongo 
Poszukiwacz przygód

Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 08:52   

[quote="Marcus"]kongo, troszkę zamieszania wprowadza.

nie za bardzo Marcus wiem gdzie to moje zamieszanie. Wyjasnilem ze zakupilem filmy za granica, jest to to samo wydanie, ale nikt nie zatroszczyl sie polskie napisy na wszytskich plytach zestawu i dlatego ogladajac TOD ich nie czytam, to samo na dodatkach. A zestaw ktory ja mam, a ktory prezentuje kolega, wygladaja i z szaty graficznej i z opisu bardzo podobnie. Jest to jedyny odnosnik z jakiego moge skorzystac wypowiadajac sie tutaj.
Wypisalem " Co mam"...:),.... odpowiedizalem na pytanie kolegi i tak jak umialem doradzilem. A co do internetowych aukcji, faktycznie nie ufam takim "nowym zafoliowanym" takze, tutaj sie zgodze. Jednak do tej pory sie nie nacialem na zadnym zakupie, choc nie koniecznie korzystam z Allegro.

LadyHarrisonia 
Profesor archeologii

Wysłany: Czw 07 Maj, 2009 20:04   

Pytanie tematu brzmi: co masz ? No więc ostatnio trafił w moje ręce kalendarz z Indy'm na 2009 rok oraz plakat "Indiana Jones - The Legend" :D Prawdziwa perełka (i to w dodatku z "Taniej Odzieży") !
Reservations made for two...

Indi88 
Praktykant

Ostrzeżeń:
 3/2/3
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009 21:17   

Mam to co w pierwszym poście 120zł na allegro xd,a w tym miesiącu kupię IJ4 2dvd;)

Marcus 
Profesor archeologii

Wysłany: Czw 07 Maj, 2009 21:59   

LadyHarrisonia napisał/a:
(i to w dodatku z "Taniej Odzieży") !

Znaczy, że z ciuchbudy? Bo nie rozumiem? Czy to może jakiś młodzieżowy greps? :D
Czy w Puławach w lumpeksach sprzedają plakaty i kalendarze z Jonesem? To się przenoszę! :D

LadyHarrisonia 
Profesor archeologii

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009 18:39   

Marcus napisał/a:
LadyHarrisonia napisał/a:
(i to w dodatku z "Taniej Odzieży") !

Znaczy, że z ciuchbudy? Bo nie rozumiem? Czy to może jakiś młodzieżowy greps? :D
Czy w Puławach w lumpeksach sprzedają plakaty i kalendarze z Jonesem? To się przenoszę! :D

Tak, właśnie w ciuchbudzie :D Niestety niecodziennie można spotkać takie rzeczy w "lumpeksach" :D Czasami wybieram się na takie "polowanka", sporo mam cennych rzeczy z Ciuchlandu, np. parę fajnych filmów na VHS (takie chociażby jak "Hannibal" lub też "Sześć Dni, Siedem Nocy" - jednak wszystko po angielsku) :D
Reservations made for two...

przemol jones 
Profesor archeologii

Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Czw 13 Sie, 2009 19:16   

Ja posiadam jedynie piraty wszystkich części :krzywy: , ale może sobie sprawie na urodziny :D
Kurtka- 500$
Torba- 100$
Przeżyć przygodę na krańcu świata- BEZCENNE :jones:

Thor 
Poszukiwacz przygód

Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Czw 13 Sie, 2009 21:42   

Ja mam oryginalną edycje kolekcjonerską klasycznej trylogii (4 dvd) i dwupłytowego KotCS. Zależało mi na tym najbardziej, wolałem najpierw kupić to, niż parę książek, czy gadżetów...

Jones 

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 16:01   

Cytat:
Ja mam oryginalną edycje kolekcjonerską klasycznej trylogii (4 dvd) i dwupłytowego KotCS. Zależało mi na tym najbardziej, wolałem najpierw kupić to, niż parę książek, czy gadżetów...

Wiemy o tym, pisales juz to we wczesniejszych postach :P .

Thor 
Poszukiwacz przygód

Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 16:13   

Jones napisał/a:
Wiemy o tym, pisales juz to we wczesniejszych postach :P .

Ale nie w tym temacie :D

nexus 
Magister archeologii

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 17:07   

to co ja mam nie mieści się w niniejszej ankiecie :lol:

Indiana Smith 
Żółtodziób

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 10:24   

Posiadam Edycje kolekcjonerską trylogii + płyta z dodatkami, kupioną swojego czasu za 100 zł nówkę cewkę nie śmiganą.

KOTKS special edition - wydanie 2- płytowe w metalowym pudełku.

Oraz stare ale jare Vhs'y z serii Wielkiej Księgi Przygód Indiany Jonesa, wydane przez ITI chyba w 2000.

Plus Dvd ripy gdzieś na płycie.

:jones:

mszynisz 
Praktykant

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 13:57   

Najpierw oczywiście kupiłem Indy'ego na VHS. Była już to wersja remastered. ;) Potem wyszła wersja na 4DVD w boxie. Szczerze mówiąc nie podobała mi się - okładki były tandetne. Ja lubię, jak na okładkach jest oryginalny plakat z filmu, a tutaj była albo jego część, albo część plakatu dodaktowego (używanego w celach promocyjnych). Poza tym czasem lubię sobie obejrzeć wersję z lektorem, a tu oczywiście lektora wogóle nie było. :( Także tej wersji nie kupiłem, załatwiłem sobie tylko płytę z dodatkami specjalnymi z Allegro. Następnie, przeszukując kiedyś emule'a znalazłem wersję z polskim lektorem - każdy film na 2CD. Problem był tylko z Ostatnią Krucjatą, gdzie zamiast "Junior" mówili "Młodszy". Nienawidzę tego tłumaczenia! Na starym VHS mam wersję "Junior" i do takiej już się przyzwyczaiłem. Poza tym jest ona zgodna z wersją oryginalną, gdzie nie mówią "Younger" tylko właśnie "Junior". Nie wiem co za debel przetłumaczył to inaczej.

Kilka lat później w ameryce pojawiła się wersja specjalna. No więc oczywiście znalazłem ją na necie. Jak się okazało jest to wersja dokładnie taka sama jak poprzednia, z tą różnicą, że dodatki specjalne zostały podzielone pomiędzy wszystkie trzy filmy. Ale ku mojemu zdziwieniu, kiedy polski dystrybutor wydał tą wersję na polskim rynku (chyba trzeba było czekać na to dwa lata jeśli się nie mylę!!!), okazało się, że dodano polskiego lektora. Kupiłem więc całą trylogię w wersji specjalnej i muszę przyznać że jestem bardzo zadowolony. Jak się też okazało, było kilka dodatków specjalnych, które nie ukazały się w edycji 4płytowej. Szkoda tylko, że okładki znów musieli przerobić. Czy to tak trudno zostawić oryginalne plakaty?!

I finał historii: wyszła "Kryształowa Czaszka" na DVD. A ja miałem problem - czy kupić wersję 1-płytową, której okładka zawierała oryginalny plakat do filmu oraz była dopasowana do wydanej niedawno trylogii w wersji specjalnej, czy kupić wydanie dwupłytowe, ale z okładką conajmniej tandetną. Pomijam plakat jaki użyli. Chodzi mi o jakość polskiego tytułu - przecież to wyglądało jakby to robił ktoś, kto kompletnie nie zna się na tworzeniu okładek... ble! :P Zastanawiałem się też nad tym czy nie kupić obu wersji i nie zamienić po prostu okładek :P

Ale na koniec wpadłem na lepszy pomysł. Kupiłem wersję dwupłytową. Jak się okazuje, etykiety płyt do wszystkich czterech części są wykonane dokładnie w tym samym stylu. Zatem wyrzuciłem wszystkie okładki i zrobiłem swoje własne ;) Przy okazji zmieniłem tytuł "Indiana Jones i Poszukiwacze Zaginionej Arki" na "Poszukiwacze Zaginionej Arki", który nie wiadomo po co ktoś kiedyś wprowadził. Przecież oryginalny tytuł to właśnie "Poszukiwacze ..."!!! No i teraz dopiero jestem zadowolony. Okładki wydrukowałem na papierze fotograficznym, więc wyglądają jakby były oryginalne! :D

Kurczę, czemu nie wydali filmów tak jak np. wydali soundtracki - w pięknym skórzanym pudełku z masą dodatków i fantastycznych obrazków ;) Mam nadzieję, że kiedyś dożyję czasów, kiedy filmy Indiana Jones zostaną właśnie tak wydane ;)

Btw: czy ktoś wie, czemu nigdy nie wydali w Polsce przygód młodego Indiany? (wprawdzie niezbyt je lubię, ale trochę mnie denerwuje polski dystrybutor swoją niekompetencją).

Pozdrawiam! ;)
mszynisz

PS. Muszę też dodać, że czwarty film kupiłem w edycji kolekcjonerskiej z czachą, która obecnie ładnie się prezentuje w mojej witrynie ;)

Marcus 
Profesor archeologii

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 20:02   

mszynisz napisał/a:
Problem był tylko z Ostatnią Krucjatą, gdzie zamiast "Junior" mówili "Młodszy". Nienawidzę tego tłumaczenia!

He, he, zdaje się, ze jestem jedynym tutaj zwolennikiem właśnie takiego tłumaczenia. A mnie się właśnie takie podoba. Pisaliśmy o tym w tym wątku:
http://www.indiana-jones....topic.php?t=274
mszynisz napisał/a:
gdzie nie mówią "Younger" tylko właśnie "Junior"

Krótkie wyjaśnienie: "Junior" dodawane do nazwiska synów, którzy mają takie same imię i nazwisko jak ojcowie tłumaczone jako "Młodszy" jest chyba bardziej prawidłowe niż zostawienie słowa Junior. Z kilku powodów. W czasach gdy i w Polsce zdarzały się takie nazwiska (czyli ogólnie przed II wojną światową) używane były formy "Młodszy" i "Starszy" - jak najbardziej logiczne, a ponadto grzeczne. Poza tym w bliższych nam czasach słowa Junior i Senior zostały praktycznie ograniczone do terminologii sportowej. I to pierwsze tłumaczenia nazwiska Indy'ego czyli "Henry Jones Junior" było niezgrabne. Ale było pierwsze i dlatego się utarło.
Kierując się podobną dbałością o język polski (której obecnie nie ma już praktycznie wcale) w latach 80-tych przetłumaczono tytuł filmu "The Terminator" na "Elektroniczny morderca". Toporne? Owszem, ale jedyne znaczenie słowa "terminator" w języku polskim to "pomocnik, uczeń rzemieślnika" i nie można było zostawić tego słowa w oryginale. Wpływ video sprawił jednak, ze obecnie kolejne filmy mają już w polskich tytułach słowo "terminator". Pomogło tu również naturalne wymieranie nieużywanego polskiego terminu.

mszynisz 
Praktykant

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 21:14   

No tak, ale zauważ, że jednak określenia Junior i Senior bardziej przemawiają do widza w dzisiejszych czasach, a przynajmniej tak mi się wydaje. Np. nazwy typu "klub seniorów", wątpię, żeby ktoś kiedyś zmienił na "klub starszych", bo to określenie jest teraz trochę obraźliwe.
Ponadto myślę, że słowa "młodszy, starszy" są teraz używane tylko jako przymiotniki, natomiast Junior i Senior kojarzą mi się bardziej z tytułami, albo właśnie z częściami imienia i nazwiska. Np. mówienie na swojego ojca "stary" jest według mnie językiem dość niskiego poziomu i na pewno nie zwraca się tak w mowie formalnej, albo chociaż w pół-formalnej.
Należy też nadmienić, że w oryginalnych tłumaczeniach nie znalazłem nigdzie tłumaczenia "Junior" jako "Młodszy". W wersji VHS, w napisach DVD oraz w tekście lektora z DVD - wszędzie jest tłumaczenie "Junior". Tłumaczenie "Młodszy" pojawiło się jedynie w wersji z lektorem zrobionej przez jedną z telewizji (chyba Polsat albo TVN, bo na TVP zawsze była wersja z "Juniorem").
Aha, i jeszcze taki przykład tłumaczenia angielskiego Junior na polskie Junior można znaleźć w filmie z Arnim o tytule właśnie "Junior" :D Z tego co pamiętam niedawno leciał w TV. ;)

Oczywiście nie jestem polonistą, więc się zbytnio na tym nie znam, jednak przedstawiłem to, co czuję, że w jakimś sensie jest prawdą. ;)

Pozdrawiam!
mszynisz

INDIANAJONES97 
Praktykant

Wysłany: Pią 21 Maj, 2010 16:37   

Ja mam Poszukiwacze Zaginionej Arki, Świątynię Zagłady i Ostatnią Krucjatę na oryginalnych VHS.

Reptilius 
Student archeologii

Wysłany: Wto 10 Sie, 2010 16:08   

Ja mam oryginalne DVD-trylogia, wydanie z 2003 roku. Porządne pudełko i rewelacyjne filmy+materiały dodatkowe.

Odpowiedz do tematu