Serwis obiadowy wyborem na lata

Oryginalna czy zwyczajna zastawa stołowa? Na ile osób i z jakich elementów powinna się składać? Tego typu pytania zadajemy sobie, gdy stoimy przed wyborem serwisu obiadowego. Ofertowa rynkowa jest szeroka. Możemy przebierać już nie tylko pośród klasycznych wykonań, ale i coraz bardziej oryginalnych kształtów czy też zdobień. Serwisy obiadowe dopasowujemy nawet do aranżacji wnętrz. Wybór ten jednak nie powinien być przypadkowym, bo to zakup, który będzie nam służyć przez kolejne lata.

Wykonanie – stylistyka i zdobienia

Najprostszy podział to na te serwisy, których będziemy użytkować na co dzień, jak i te, które przydadzą się na specjalne okazje. Takie zestawy możemy kupić w dość atrakcyjnych cenach, dzięki czemu wielu z nas pozwala sobie na więcej niż jeden komplet. Mimo wszystko są to koszty oraz potrzeba znalezienia miejsca na obszerny serwis, stąd warto się zastanowić, na jaki ostatecznie komplet najlepiej postawić.

Klasyka to serwis obiadowy na 12 lub 24 osoby, który składać się będzie przede wszystkim z talerzy płytkich oraz głębokich, a także takiej samej liczby talerzy deserowych. Do tego mogą być dołączone salaterki, sosjerki czy komplet – solniczka i pieprzniczka. Elementy dodatkowe zależne są od propozycji, jaką wybieramy. Do standardowego liczbowo zestawu, dokładamy klasyczną biel bez zdobień lub z subtelnymi dekoracjami i okrągły kształt, ewentualnie o lekko karbowanych brzegach. Taki serwis nigdy nie wyjdzie z mody. Nada się na każdą okazję i bez problemu uzupełni aranżacji dowolnego wnętrza. Poza tym prawdopodobnie nie będziemy mieć kłopotu, by dokupić pojedyncze sztuki kolejnych talerzy lub innych dodatkowych naczyń, które nie znalazły się w pierwotnym zestawie.

Im bardziej zdobne, kolorowe czy nietypowe pod względem kształtów serwisy, tym trudniej będzie dla nich znaleźć miejsce w domu. Rzecz nie w tym, że staną się niepraktyczne. Oryginalne wykonania, które wpisują się we współczesne aranżacje czy ekstrawaganckie propozycje, dziś nam się podobają. Za parę lat mogą być jednak kompletnie niemodne, a wymiana całego serwisu obiadowego okaże się być nieopłacalną.

Jak dobrze wybrać

Dopasowanie wedle własnych gustów to podstawa. Do tego dokładamy potrzeby, czyli liczbę elementów, z których będziemy korzystać oraz ich rodzaj. To jednak nie wszystko. Zanim dokonamy zakupu, warto zadać sobie kilka pytań:

  • jak często będziemy użytkować serwisu obiadowego,

  • czy chcemy móc używać go w kuchence mikrofalowej i myć w zmywarce,

  • czy zmieści się na naszym stole,

  • jakie dania najczęściej podajemy.

Kilka podstawowych pytań, a jednak bardzo pomocnych podczas zakupów. Odpowiedzi będą bowiem determinować kształt i wielkość naszych talerzy, ich głębokość czy sposób wykonania. Kolorystykę, jak i elementy dekoracyjne oraz zastosowane materiały. Te ostatnie wiążą się z tym, w jaki sposób będzie użytkować, czyścić, obchodzić się z poszczególnymi naczyniami.

Poszukajmy kompromisu, bo nasz serwis obiadowy nie musi być banalny i zwyczajny, a z drugiej strony jego wyjątkowość nie musi oznaczać krzykliwych wykonań, które szybko się znudzą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge