Stolnica silikonowa – przekonaj się do jej zalet

Wyrabianie ciasta na pierogi, a także późniejsze ich lepienie czy też przygotowanie ciasta kruchego, nie obejdzie się bez stolnicy. Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnego rozwiązania, jakie stanowi stolnica drewniana. Od jakiegoś czasu na rynku znaleźć możemy doskonałą alternatywę – matę silikonową. Ma sporo zalet, o których dość szybko się przekonamy, jeśli tylko postawimy na tak wykonany produkt.

Lepienie pierogów czystą przyjemnością

To wybór konkretnych narzędzi kuchennych czy też akcesoriów sprawia, że gotowanie, pieczenie i preparowanie produktów spożywczych, staje się znacznie przyjemniejsze. Nie inaczej jest, gdy zabieramy się do robienia ciasta na pierogi bądź innego, które trzeba ręcznie wyrabiać. Na nasz stół trafia stolnica. Ciężka i drewniana. Po kolejnym użyciu gdzieniegdzie wilgoć zaczęła powodować odchodzenie drewna. Wyrabianie ciasta, ale i wałkowanie jest trudne, bo nie możemy dotrzeć do rogów stolnicy. A gdyby tak wszystkie te niedogodności wyeliminować?

Jeśli drewniana stolnica nam się po prostu znudziła i zaczęła zniechęcać do wyrobu ciasta, postawmy na modny i nowoczesny produkt, jakim jest stolnica silikonowa. Wystarczy rozwinąć, położyć na stół i można sypać składniki, a następnie wyrabiać ciasto. W czym jest zatem lepsza od tej drewnianej? Poznajmy zalety nie samej stolnicy, ale silikonu, z jakiego jest wykonana.

Bezpieczny i wygodny silikon w kuchni

Przede wszystkim silikonowa stolnica jest wykonaniem w pełni bezpiecznym. Silikon nie wchodzi w żadne reakcje z produktami, które zetkną się z nim. Stolnicy tak wykonanej nie zaszkodzi woda i wilgoć, w przeciwieństwie do drewnianej. Po użyciu myjemy i wycieramy do sucha bądź pozostawiamy na suszarce aż wyschnie. Krople wody nie wsiąkną w tę strukturę, nie ma zatem ryzyka, że wilgoć stanie się pożywką dla bakterii.

Silikonowa mata jest elastyczna. Można ją złożyć bądź zwinąć i schować w dowolnym miejscu kuchni. By ponownie jej użyć, wystarczy rozłożyć. Nie traci swojego kształtu i właściwości, niezależnie od miejsca przechowywania. Jest antypoślizgowa, czego zwykle nie można powiedzieć o innego rodzaju stolnicach. Wyrabianie ciasta staje się zatem o wiele wygodniejsze.

Dodatkowo na tak wykonanej macie można położyć gorący garnek, bowiem silikon jest odporny na działanie temperatur. Także tych niskich. Pośród mat tego typu dominują wykonania, które opatrzone są rysunkiem kręgów o różnych średnicach. Łatwiej odmierzyć kształt idealnie dopasowany do wybranej tortownicy.

Co z wadami?

Minusem tego rozwiązania będzie wyższa cena, ale tę inwestycję rekompensuje przyjemność z wyrabiania ciasta, nie tylko na pierogi. Największa wada, którą jednak jesteśmy w stanie spokojnie znieść, to brak wyższych brzegów, które w drewnianych stolnicach nieco chroniły przed ewentualnym rozlaniem się jeszcze niewyrobionych składników.

Warto rozważyć te zalety i zakupić stolnicę silikonową. Jeśli często robimy ciasta, lepimy pierogi i wałkujemy, docenimy wygodę kuchennych prac z elastycznym i lekkim produktem silikonowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge