Szybki i pyszny obiad dla całej rodziny

Znasz to uczucie, kiedy wracasz po pracy do domu, a w nim czeka na ciebie jeszcze masa obowiązków? Począwszy od prządków, poprzez pranie a skończywszy na gotowaniu obiadu. Przepis na szybki i pyszny obiad będzie idealnym rozwiązaniem w tej sytuacji.

Przygotowywanie posiłków po powrocie do domu z pracy  może być uciążliwe  i męczące. Warto wtedy postawić na szybki i pyszny obiad, który z chęcią zjedzą wszyscy członkowie rodziny. Dzięki niemu nie spędzisz całego dnia w kuchni, a zaoszczędzony czas  będziesz mogła wykorzystać na drobne przyjemności, inne domowe obowiązki lub poświęcić go dziecku.

Szybki i pyszny obiad po włosku

Potrawa, którą chcę wam dzisiaj opisać, dotarła do mnie aż z Włoch. Dotarła dosłownie, ponieważ przywiozła ją stamtąd moja koleżanka, która była wtedy na wymianie studenckiej. Kiedy przygotowała ją dla nas po raz pierwszy, po prostu zachwycił nas jej smak. Choć było to ponad 10 lat temu, do dziś przyrządzamy ją bardzo często.

Co będzie potrzebne, by przygotować szybki i pyszny obiad według tego przepisu?

Oto niezbędne składniki:

  • makaron kokardki,
  • kilka plastrów boczku,
  • 15 – 20 dag wędliny w plasterkach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 – 2 cebule,
  • 15 dag żółtego sera,
  • małe opakowanie śmietany 18%,
  • olej,
  • pęk natki pietruszki.

Sposób przygotowania

Aby przygotować szybki i pyszny obiad, na początek ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Połowa opakowania powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Bardzo ważne jest, by makaron się nie rozgotował, bo potrawa będzie nie smaczna. W następnym kroku podsmaż na łyżce oleju przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na piórka cebulę. Warzywa powinny się zeszklić. Dodaj do nich pokrojony w plastry boczek oraz wędlinę również pokrojoną wcześniej na dość duże kawałki. Całość duś chwilę często mieszając. Następnie dodaj starty na tarce lub pokrojony na drobne kawałki żółty ser. Teraz musisz potrawę często mieszać, by ser się dobrze rozpuścił i równomiernie rozprowadził. Na koniec należy dodać ugotowany wcześniej makaron i rozprowadzić śmietanę. Jeśli stwierdzisz, że całe opakowanie śmietany to stanowczo za dużo, możesz dodać jej mniej. Kiedy wymieszasz dokładnie wszystkie składniki, na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Natki powinno być dużo, gdyż to ona nadaje niezwykłego smaku potrawie. Ja zwykle dodaję 1 -2 pęczki, w zależności od tego, jak są duże.

Trudność i czas

Opisana wyżej potrawa jest bardzo smaczna i pożywana, a co najważniejsze jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Jeśli tylko lubisz wszystkie składniki, które wchodzą w jej skład, to mogę ci zagwarantować, że po jej spróbowaniu, będziesz do niej wracać wielokrotnie. Zatem jeśli nie masz pomysłu na szybki i pyszny obiad zachęcam cię gorąco do jej przygotowania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge